Acerola – właściwości

Właściwości lecznicze Aceroli

Acerola to amazońska jagoda, będąca dość podobna do acai, ale z jakiegoś powodu nie ma identycznej rozpoznawalności. Może to być silniejszy przeciwutleniacz, ma bardzo dużą zawartość fenolową i jest jednym z najsilniejszych źródeł witaminy C na naszej planecie. Młoda acerola może mieć prawie 8% witaminy C, która jest prawie 40 razy większa niż w przypadku pomarańczy.
Niektóre związki fenolowe będące w aceroli obejmują proantocyjanidynę, galusan epigallokatechiny i epicynę. Związki te są przypominają związki obecne w związkach w innych fioletowych produktach spożywczych, jagodach i zielonej herbacie, z których wszystkie wykazują nadzwyczajne właściwości lecznicze.

Korzyści zdrowotne Aceroli

Wspomaganie leczenia cukrzycy:

Ostatnie badania wykazały, iż przeciwutleniacze będące w owocach aceroli mogą rzeczywiście pomóc spowolnić uwalnianie glukozy do układu krwionośnego. To unormowanie poziomu insuliny i glukozy jest najważniejszym środkiem przeciwdziałania skokom i spadkom cukru, które mogą być niebezpieczne (a nawet śmiertelne) u osób chorych na cukrzycę. Acerola pomaga nie tylko w zapobieganiu wystąpieniu choroby, ale także reguluje poziom cukru we krwi u zdrowych ludzi.

Zapobieganie rakowi:

Owoce Aceroli posiadają różnorodne składniki przeciwutleniaczy, w tym karotenoidy i bioflawonoidy, które neutralizują działanie wolnych rodników w mechanizmie ludzkim. Wolne rodniki są niebezpiecznymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego, które powodują, że zdrowe komórki ulegają groźnym przemianom w komórkach rakowych a także zaostrzają inne ciężkie choroby. Jeśli chodzi o przeciwutleniacze acerola cherry, powiązano je ze spowalnianiem rozprzestrzeniania się raka płuca u osób cierpiących na tę niezwykle częstą formę choroby.

Właściwości przeciwdziałające prędkiemu starzeniu:

Duży poziom przeciwutleniaczy znalezionych w owocach acerola jest nie tylko dobry do spowolnienia rozprzestrzeniania się raka, ale również do ogólnie oczyszczenia ciała z niebezpiecznych toksyn i substancji, które powodują jego choroby. Karotenoidy w aceroli pomagają chronić zdrowie oczu i polepszają kondycję warstwy naskórka, podczas gdy bioflawonoidy przyczyniają się do zwiększenia funkcji poznawczych i przeciwdziałają powstawaniu się innych chorób powodowanych wiekiem.

System odpornościowy:

Owoce Acerola posiadają jedną z najwyższych zawartości witaminy C, na którą składa się tylko camu camu ( owoce z bogatym źródłem makro- i mikroskładników odżywczych). Dla osób, które chcą wspomóc swój system odpornościowy, owoce aceroli w cotygodniowej dadzą nam możliwość odczuć dużą poprawę. Witamina C pobudza produkcję białych krwinek, które są główną linią obrony przed ciałami obcych i patogenami. Co więcej, witamina C jest kluczowym składnikiem kolagenu, znaczy to, że mechanizm ludzki może szybciej się leczyć i regenerować komórki, naczynia krwionośne, narządy i tkanki przed chorobami lub uszkodzeniami.

Metaboliczne utrapienia:

Aby utrzymać organizm na korzystnym poziomie, należy kontrolować metabolizm. Jedną z kluczowych grup witamin, do których należy to jest rodzina witaminy B. Te witaminy, w tym niacyna, ryboflawina i kwas foliowy pomagają regulować procesy hormonalne i metaboliczne, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Zdrowe serce:witamina-c

Jako bogate źródło potasu, podobnie jak wiele soczystych owoców, także acerola może również wpłynąć dobrze na zdrowe serce. Potas jest lekiem rozszerzającym naczynia, pomaga złagodzić obciążenie układu sercowo-naczyniowego, rozszerzając naczynia krwionośne i zwiększając przepływ krwi, zmniejszając ciśnienie krwi. Może to zminimalizować ryzyko pojawienia miażdżycy tętnic, co także zapobiega zawałom serca i udarom mózgu. Bogata różnorodność przeciwutleniaczy pomaga utrzymać układ sercowo-naczyniowy bez zbyt dużej ilości cholesterolu i wolnych rodników tworzących stres oksydacyjny.

Trawienie:

Chociaż owoce aceroli nie mają tak wielkiej ilości włókna jak dożo innych owoców, to cały czas są znaczące i z powodzeniem, mogą pomóc zwiększyć uzdrowić układ trawienny. Błonnik spożywczy sprawia bezproblemowe transportowanie pożywienia przez układ pokarmowy, który zmniejsza zaparcia, wzdęcie, biegunkę, skurcze i poważniejsze problemy, takie jak wrzody żołądka. Oprócz tego błonnik pokarmowy pomaga również wyczyścić niebezpieczny cholesterol z serca.
Na rynku dostępne są tabletki posiadające wyciąg z owoców Acerolii. Najczęściej zalecane jest zażywanie 1 tabletki dziennie, popijając szklanką wody. Kapsułkę należy przyjmować podczas lub po jedzeniu. Jeżeli organizm jest wycieńczony wolno jest zwiększyć dawkę do trzech pastylek w ciągu dnia. Tabletki dostępne są w opakowaniach od 30 do 120 kapsułek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *